16. lokakuuta 2017

Vegaanista ruokaa kokkailemassa

"Mistä sen nyhtökauran kaupassa löytää?" "Piti ihan googlesta katsoa mitä se fennovegaanisuus tarkoittaa." Muun muassa näitä pohdiskeltiin Marttakeskuksen opetuskeittiössä 16.10.2017 kun vuorossa oli helppoa ja arkista vegaaniruokaa fennovegaanisuudella maustettuna 16 martan voimin. Keski-Suomen Martat ry:n kotitalousasiantuntija Hanni Kuronen oli suunnitellut meille yhdeksän kokattavaa ruokaa.   
Alkukeittona oli omena-kukkakaali-currykeittoa. Keittoon jäi hieman pureskeltavia sattumia, tämän hetken trendin mukaan sosekeiton ei pidäkään olla aivan tasaista. (JH)
 Pääruokana tirisi muun muassa vegaaninen shepard's pie, jossa liha oli korvattu mustapapuilla. Tilalle kävisi myös vaikkapa härkis tai soijasuikaleet.
Kookos-kasviscurryyn meni myös ruusukaaleja, niiden maku oli parempi kuin muistettiinkaan. (JH)
 Kukkakaaliwingsejä päästiin testaamaan myös, tulinen shiracha-kastike herätti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kyllä meillä pihvejäkin oli, nimittäin hernerouheesta ja maa-artisokasta&perunasta!
Fennovegaanisuus toi kurssille vahvan painotuksen juureksiin ja kasviksiin, sopivasti parasta satokautta mennään lihattoman lokakuun aikaan. (JH)
Porkkana-sipulipiirakka oli todellista sesonkiruokaa ja nousi monen suosikiksi. Piirakan yllätysmausteena oli porkkanasta tykkäävä muskottipähkinä, ehkäpä lähestyvä joulu juureslaatikoineen alkoi jo kurssilaisten mielessä kolkuttaa. 
Tässä koko komeus, ei tarvitse kurssin jälkeen kotona jääkaappia koluta. (HM)

Loppusilauksena pääsimme nautiskelemaan kahta jälkkäriä, tyrni-kookospannnacottaa ja banaani-mustaherukkajäätelöä. Ei enää turhaan roskiin heitettäviä tummuneita banaaneja, vaan ihanaa pakastimen kautta kierrätettyä jäätelöä!

Teksti: Illan vastuuhenkilö Johanna Hakkarainen
Kuvat: Johanna Hakkarainen (JH) ja Henna Muhonen (MH)