16. lokakuuta 2017

Sinfonian säveliin tutustumassa

13 marttaa kävi 4.10. vierailulla Jyväskylä Sinfoniassa. Meitä oli vastassa Jyväskylä Sinfonian vastaava tuottaja Nikke Isomöttönen ja saimme kuulla häneltä paljon mielenkiintoisia asioita Jyväskylä Sinfoniasta. Pääsimme kurkistamaan Jyväskylä Sinfonian backstagelle ja miltä sali näyttää ennen konserttia. Salissa oli kaikki laitettu valmiiksi ja nuottitelineet odottivat soittajia paikalle, mutta tällä kertaa me istahdimme vapaana oleville tuoleille kuuntelemaan lisää asiaa Sinfoniasta. Tiesitkö, että heti kapellimestarin vasemmalla puolella soittaa konserttimestari, joka toimii ykkösviulun äänenjohtajana? 

Sinfoniaorkesteri koostuu neljästä eri soitinryhmästä, joihin kuuluu erilaisia soittimia.
Jouset: viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso.
Puupuhaltimet: huilu, klarinetti, oboe ja fagotti
Vaskipuhaltimet: käyrätorvi, trumpetti, pasuuna ja tuuba
Lyömäsoittimet: patarummut, ksylofoni ja muut lyömäsoittimet


Saimme kuulla, että jos omasta orkesterista ei löydy teoksen vaatimaa määrää tiettyjä soittimia, kokoonpanoa vahvistetaan tarvittaessa vierailevilla soittajilla. Näin vakituiselta kokoonpanoltaan pienikin orkesteri voi soittaa konserteissaan suuria sinfonioita. 

Jyväskylä Sinfoniassa soittaa 38 vakituista soittajaa ja meillä oli suuri ilo tutustua yhteen heistä. Paikalla oli Niina Tuunainen, I-viulu. Niina kertoi, että hänen mielestään Jyväskylä Sinfoniassa on parasta orkesterin porukka. Hän ei tiedä missä muualla olisi näin älyttömän mukavaa! Niina soitti meille viulullaan lyhyen pätkän, joka oli illan Suomi 100: Sibeliuksen seuraajat -konsertin ohjelmistossa. Kuulosti uskomattoman hienolta. Mutta nyt oli aika päästää soittajat omille paikoilleen ja kiittää, että saimme tutustua Jyväskylä Sinfoniaan.

Muuten, on hyvä muistaa, että Jyväskylä Sinfoniaan voi pukeutua niin kuin itsestä tuntuu hyvältä, juhlavasti tai arkisemmin. Monet voivat tulla konserttiin suoraan töistä arkivaatteissa ja toiset taas haluavat pukeutua juhlavammin.


Teksti ja kuvat illan vastuuhenkilö Erika Sundelin.