26. huhtikuuta 2017

Lukiolaiset hävikkiä vähentämässä

Kaupunkimartat vieraili Schildtin lukion hyvinvointipäivässä lauantaina 22. huhtikuuta. Minna Hotokka ja Jenny Huttunen vetivät ruoka-aiheisen työpajan, jonka teemana oli Opiskelijan ruokakomero. Ideana oli käsitellä terveellisiä, taloudellisia ja ympäristön kannalta järkeviä ruokavalintoja.

Nämä tähteet piti pelastaa! Mitä tehdä puuronlopulle tai mustuvalle banaanille?

Tunnin aikana osallistujat pääsivät pohtimaan, mitä perustarvikkeita kaapissa kannattaisi aina olla. Luovuutta kysyttiin hävikkiruokapisteellä, jossa tehtävänä oli ideoida, mihin kaikkeen erilaisia tähteeksi jääneitä elintarvikkeita voisi vielä hyödyntää. Nuoret pohtivat, että esimerkiksi keitettyä perunaa voisi sujauttaa munakkaaseen tai rieskaan. Kuivahtaneesta vaaleasta leivästä taas tulisi hyviä krutonkeja tai köyhiä ritareita.
Marjasmoothieen surautettiin mustikoita ja mustaherukoita.

Pohdintojensa lomassa opiskelijat valmistivat marja- tai hedelmäsmoothien ja saivat maistella uusia proteiininlähteitä, kuten härkistä ja nyhtökauraa. Palautteiden perusteella työpajasta jäi osallistujilleen paljon käteen:

"Hyviä vinkkejä opiskelijaelämään."
"Sain uusia ideoita tähteiden käyttöön. Yhdestä ainesosasta on moneksi."
"Pisti miettimään, miten hävikkiä ehkäistään."
"Oli kiva maistaa uusia ruokia ilman, että tarvitsi itse ostaa."
"Smoothie tulee käyttöön."

Maisteltavana oli paistettavia ruokarakeita, härkistä ja nyhtökauraa.

Teksti: Minna Hotokka
Kuvat: Jenny Huttunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti