17. huhtikuuta 2018

Maltaantuoksuinen ilta Hiisi-panimolla

Arkiviikon päätteeksi perjantaina 6. huhtikuuta suuntasimme Seppälänkankaalle tutustumaan Hiisi-panimoon. Mukana oli iso joukko kaupunkimarttoja sekä kourallinen vielä marttoihin kuulumattomia ystäviämme. Hiisi-panimolla pääsimme tutustumaan jyväskyläläisen käsityöläispanimon toimintaan ja oluiden maailmaan.


Osalle meistä oluiden valmistus oli täysin uutta, joten mielenkiinnolla kuuntelimme innokkaan Hiisi-panimon Mikon asiantuntevaa tarinointia oluen valmistamisesta ja pienpanimotoiminnasta. Aloitimme kierroksen panimon varastotiloista, jossa varastoitiin isoja mallassäkkejä ja valmiita oluteriä. Näimme myös vanhoja puutynnyreitä, joita käytettään joidenkin oluterien kypsyttämiseen. Saimme tietää, että vanhoista sherrytynnyreistä irtoaa erilaisia makuja olueen.

Seuraava tila, johon tutustuimme oli täynnä rosterisia keitto- ja kypsytyssäiliöitä. Näkyvillä oli myös pullotuskone ja huone, jossa maltaat rouhittiin. Halukkaat saivat myös maistaa, miltä maltaat maistuvat ennen rouhintakoneeseen laittoa. Saimme huomata, että maltaiden maku oli hyvin poikkeava riippuen mitä maltaita käytetään. Hiisi-panimon tiloihin kuuluu myös oma laboratorio, jossa oluteriä tutkitaan ja uusia hiivakantoja kehitellään. Kierroksella ei tarvinnut onneksi ihan kuivin suin olla vaan pian pääsimme maistelemaan ensimmäistä olutta. Olut tuntui jakavan mielipiteitä, mutta sehän on vain hyvä merkki. Donut Island:in Grapefruit Gose oli ainakin itselleni ihan uusi, mutta maukas tuttavuus. Kierroksen aikana maistelimme yhteensä neljää Hiisi-panimolla valmistettua olutta. Olutyrittäjien arki kuulosti stressaavalta, mutta myös palkitsevalta. Uusia oluita kehitetään Hiisi-panimolla jatkuvasti. Mikko tunnusti, että uusien oluiden kehittämiseen tarvitaan paitsi kovaa työtä, myös luovaa hulluutta. Vai miltä kuulostaa karviaisolut tai hillomunkkiolut? 

Vierailu sai varmasti monet uskaltautumaan oluthyllylle kokeilemaan uusia olutmakuja entistä rohkeammin.


Teksti Helena  Vuorio ja Tiina Oksman
Kuvat Helena Vuorio ja Johanna Hakkarainen