28. maaliskuuta 2018

Kodin kaaosta kuriin 27.3.2018


Pääsiäisviikko aloitettiin KaupunkiMartoissa inspiroituen kodin organisoinnista ”Kodin organisointi – kaaos kuriin” -illan merkeissä Marttakeskuksen yläkerrassa. Paikalla oli parikymmentä kodin siisteydestä ja järjestämisestä kiinnostunutta naista.


Ilta alkoi totutusti kahvittelun merkeissä. Meille martoille tutun Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperin oli alun perin tarkoitus pitää ilta, mutta valitettavan sairastumisen vuoksi saimme tutustua aiheeseen Liisa Hämäläisen johdolla. Liisa ottikin nopealla aikataululla kurssin sisällön hyvin haltuun, ja saimmekin hyvää keskustelua aikaiseksi kodin siisteyteen liittyen. Kiitos Liisalle kurssin vetämisestä ja hyvistä vinkeistä! 

Alussa kurssilaisten kesken käytiin läpi oman kodin lempikohtia ja mahdollisia ongelmakohtia. Kodin siistinä ja järjestyksessä pitäminen on monen tekijän summa, ja kuten Liisakin totesi, tavaramäärän keventäminen paitsi helpottaa siivoamista, myös lisää turvallisuutta kotona ja antaa luovuudelle tilaa. Kävimme läpi käytännön vinkkejä siihen, millä tavoin karsia tavaraa omasta kodista. 

Liisa muistutti meitä kurssilaisia, ettei ainoa tapa päästä eroon turhasta tavarasta ole heittää niitä roskiin. Kavereiden kanssa tavaran kierrättäminen, kirpputoreilla myyminen ja tavaran lahjoittaminen on tehty nykyisin helpoksi erilaisten sovellusten ja sivustojen kautta. Vinkkasimme toinen toisillemme hyväksi havaittuja keinoja löytää itselle turhille tavaroille uusi koti. Keskustelimme myös huikeista tori- ja facebook-kirppislöydöistä kurssilaisten kesken. Tulipa esiin myös muutama kauan kaivattu ja etsitty tavarakin – josko kauan kaivatut ja etsityt aarteet löytäisivätkin uuden kodin ostoilmoituksen kautta! Myös monet hyväntekeväisyysorganisaatiot ottavat mielellään lahjoituksia vastaan esim. kangastilkuista ja käyttökelpoisista vaatteista. Tämä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi muuton yhteydessä, kun karsittavaa tavaraa on runsaasti. 

Tavarakaaoksen lisäksi monissa kodeissa on läsnä myös aikakaaos. Kun tekemistä ja menemistä on liikaa, ei aika meinaa riittää millään kaikkeen ja ajanpuute alkaa ahdistaa. Tällöin apuna kannattaa kokeilla esimerkiksi vanhaa kunnon paperikalenteria, joka auttaa jäsentelemään asiat entistä selkeämmin. Myös kuluttavat ihmissuhteet voi inventoida ja karsia pois elämästään, jolloin aikaa jää mukaviin ja tärkeisiin asioihin. 

Helpottavaa oli Liisan huomio, että koko kotia ei ole pakko ehtiä siivota kerralla. Pala kerrallaan riittää ja jo muutamassa tunnissa saa paljon aikaan. Kaikkea ei myöskään tarvitse heittää pois – jos joku tavara on tärkeä itselle, saa sen hyvillä mielin säästää. 

Järjestyksen ylläpitäminen helpottuu, kun siitä tekee päivittäisen rutiinin. Pienet päivittäiset lelun raivaamiset ja lampun vaihtamiset sujuvat hetkessä ja luovat siisteyttä ja rauhaa kotiin. Aina pienet teot eivät auta ja tavaraa on kertynyt niin paljon, että on otettava järeämmät aseet käyttöön. Liisa lopettikin osuutensa loppukevennykseen ”jos ei muu auta, muuta riittävän usein”. Nähtäväksi jää, millaisen muuttoliikkeen kurssi saikaan aikaiseksi kaupunkimarttojen keskuudessa… : )

Teksti ja kuvat: Tiina Oksman