1. lokakuuta 2016

Elämyksiä maastopuvussa

Jyväskylästä läksi perjantaina 25. syyskuuta ainakin kaksi elämyshakuista kaupunkimarttaa kohti Kajaania, jossa järjestettiin kolmepäiväinen naisten valmiusharjoitus. Olitko sinäkin siellä? Ilmianna itsesi kommenttikenttään. Satojen maastopukuisten naisten seasta ei ole helppo bongata tuttuja…

Naisten valmiusharjoitus eli Nasta-harjoitus on Naisten valmiusliiton kahdesti vuodessa järjestettävä koulutus, joka tähtää arjen turvallisuustaitojen kehittämiseen. Viime syksynä opettelimme muun muassa maastossa yöpymistä ja tulipalon sammuttamista Jokanaisen selviytymispakki -kurssilla. Tällä kertaa osallistuimme Suomalainen nainen maanpuolustajana -kurssille, jolla tutustuttiin Naisten valmiusliittoon kuuluviin järjestöihin eli muun muassa Marttoihin. Siniruutuisella ständillä pääsimme askartelemaan pajukransseja kahden kainuulaisen martan opastuksella. Tuli hienoja!
Paluumatkalla mietimme, että harva kaupunkimartta taitaa vielä tietää näistä koulutuksista. Naisten valmiusharjoitukset sopivat kuin nenä päähän niille, jotka tykkäävät elämyksistä ja uusien asioiden opettelemisesta. Harjoitukseen saa osallistua kuka tahansa, joten mukaan voi ottaa myös marttoihin kuulumattoman kaverin. Tarjolla on aina kymmenkunta erilaista kurssia, joilla perehdytään esimerkiksi katuturvallisuuteen, ensiapuun tai muonitukseen.

Vaikka harjoituksessa majoitutaan varuskunnan tiloissa ja pukeudutaan kurkkusalaattiin, toiminta ei ole sotilaallista eli aseita ei käsitellä. Jos olet aina halunnut tietää, millaisissa olosuhteissa poikaystäväsi tai poikasi viettää puoli vuotta tai vuoden elämästään, naisten valmiusharjoituksessa pääset kurkistamaan armeijan aitojen sisäpuolelle. Hyvänä bonuksena saa popsia sotkun eli sotilaskodin maankuuluja munkkeja.

Seuraava Nasta-harjoitus järjestetään Hattulassa 5.–7. toukokuuta. Viikonlopun aikana pääset kurkistamaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle sekä saat takuuvarmasti uusia elämyksiä ja kokemuksia. Lisätietoja harjoituksesta ja Naisten valmiusliitosta löydät täältä: http://www.naistenvalmiusliitto.fi/index.php?sub=leijona/leijona

Ensi keväänä sinne, eikö vaan!

Teksti: Minna Hotokka
Kuvat: Johanna Hakkarainen